maanantai 9. marraskuuta 2015

Kahvinsuodatinkranssi

Kahvinsuodatinkranssi


Pimeneviin iltoihin tuo mukavasti valoa ja tunnelmaa kahvinsuodattimista tehty valokranssi. Teko on helppoa, tosin vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä.





Materiaalit ovat edullisia. Peruskranssiin tarvitaan vain kahvinsuodattimia, paljon kuumalimaa, iso kranssipohja (itse käytin styrox-pohjaa) ja nauhaa, jolla kranssin voi nostaa roikkumaan. Lisäksi halutessasi voit koristella valmiin kranssin erilaisilla nauhoilla, helmillä, koristeilla sekä piilottaa kranssiin led-valot tuomaan ripauksen tunnelmaa.

Saatavilla on kahden värisiä kahvinsuodattimia, värjäämättömiä sekä valkeita. Näiden kuvissa olevien tuotteen värieron lisäksi ne eroavat toisistaan myös kokonsa puolesta. Kannattaa olla tarkkana tarvikkeita ostaessa, että ostaa samaa kokoa.



Kahvinsuodattimet pystytään värjäämään monella erilailla. Ne voidaan värjätä esimerkiksi teellä, vesivärillä sekä leimasinmusteella, kuten itse tein. Käytin musteena Distress Inkin mustetta (väri Barn door). Väri laimennetaan veteen. Mustetta voidaan tiputtaa veteen oman maun mukaan. Käytin kokeiluissani kahta erilaista värjäystekniikkaa. Kokeilin värjätä suodattimet ennen liimausta. Laitoin laakeaan astiaan mustetta sekä vettä ja tiputin suodattimet nesteeseen ja odotin, että suodatin imi värin itseensä. Nostin ylös kuivamaan. Suodattimen kihara oli tällöin vaikea säästää ja kuivaminen vein paljon aikaa. Lisäksi väriä tarvitsi aika paljon. Paremmaksi tekniikaksi koin valmiiksi liimatun kranssin suihkuvärjäyksen. Laitoin vettä ja mustetta pieneen suihkepulloon ja suihkutin väriainetta valmiiseen kranssiin. Tällöin kuivuminen tapahtui nopeammin, väri oli eläväinen ja suodattimen kihara säilyi.



Kuumaliiman kanssa kannattaa toimia todella varovasti! Jos haluatte tehdä kranssin yhdessä perheenne kanssa, niin muistakaa jättää liimaus vain aikuisten tehtäväksi. Lapset voivat taitella suodattimia sekä koristella kranssia aikuisten kanssa. Kuumaliima voi polttaa jopa vesikellorakkuloita iholle. Liimausvaiheessa kannattaa varata jokin vesiastia lähettyvillä, johon voi tarvittaessa kastaa nopeasti ihoalueen, johon kuumaliimaa on tippunut. Tällöin pahimmilta palovammoilta voi välttyä.




Suodattimia kuluu sen mukaan kuinka tiuhaan niitä liimaa pohjalle sekä siitä, kuinka iso kranssipohja on. Itselläni kranssipohja oli läpimitaltaan noin 25cm. Siihen kului noin 130 suodatinta. Kranssin teko alkaa suodattimien taittelulla. Pohja kannattaa jättää tasaiseksi, jotta liimaus on helpompaa.


Tälle tasaisella alueella puristetaan kuumaliimaa runsaasti. Tämän jälkeen suodatin painetaan vasten kranssipohjaa ja pidetään hetki paikoillaan.

Pohjaan kannattaa myös merkitä kynällä alue, joka jätetään täyttämättä. Tähän voidaan solmia myöhemmin kiinnitysnauha, josta kranssin saa laitettua roikkumaan.

Suodattimet kannattaa liimata mahdollisimman limittäin ja jopa päällekkäin, jotta se saadaan tarpeeksi tiiviiksi. Lisää tarvittaessa kuumalimaa lähentämään suodattamia.


Kun olet liimannut pohjan täyteen suodattimia, voit tasoittaa sitä leikkaamalla sitä saksilla. Kun kuumaliima on täysín jäähtynyt voit halutessasi värjätä sen suihkuttamalla siihen väriseosta. Anna kranssin kuivahtaa ennen yksityiskohtien lisäämistä.




Kun kranssi on kuivunut voit koristella sen oman makusi mukaan ja lisätä halutessasi siihen kuumumattomat led-valot. Värjätty suodatin ei läpäise valoa yhtä hyvin kuin valkoinen. Valkoinen kranssi näyttää hyvältä, jos suodatimien sisälle piilottaa valot, mutta esimerkiksi punaisessa kranssissani valot eivät pääse sisälle piilotettuna oikeuksiinsa. Värjätyssä kranssissa valot kannattaa ennemmin jättää koristeeksi päälle kuin piilottaa suodattimien joukkoon. Valkoisessa kranssissa valot tulevat kranssin sisältä ja valaisevat kauniisti koko kranssin.



Toivottavasti innostuitte ohjeestani. Mukavia askarteluhetkiä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti